Motivare echipelor

Articol tradus și adaptat de Andreea Trifu

Auzim destul de des termenul „motivare”. În general, este asociat cu determinarea de a atinge anumite scopuri. Locul de muncă este un mediu în care motivarea este un factor fundamental pentru succesul profesional. În condițiile în care lucrul în echipă este din ce în ce mai frecvent în cadrul întreprinderilor, întrebarea ce devine cu adevărat importantă este – cum sa păstrezi o echipa motivată pe termen lung?

Unul dintre răspunsurile la această întrebare este coaching-ul. Întâlnirile frecvente și feedback-ul constructiv primit de la coach ajută Team workla dobândirea unei deprinderi. Astfel, membrii echipelor se obișnuiesc cu evaluarea propriilor puncte tari și ajung să realizeze ce ar trebui îmbunătățit pentru atingerea scopurilor comune. Când oamenii simt că se află pe un trend ascendent din punct de vedere profesional, învățând ceva nou constant – noi concepte sau noi abilități – motivarea tinde să rămână la cote înalte. De aceea, membrii echipei și liderii lor trebuie să caute oportunități care ajută la extinderea cunoștințelor, fapt ce poate conduce și la creșterea stimei de sine.

Pe lângă toate acestea, s-a observat că adesea echipele răspund pozitiv provocărilor. Satisfacția resimțită în momentul în care se reușește depășirea unei provocări este unul dintre cei mai importanți factori de determinare a motivației. Totuși, o sarcină mult prea dificilă va părea imposibilă și echipa va renunța înainte să înceapă. Același lucru se poate întâmpla și cu o sarcină prea simplă. De aceea, provocările trebuie alese în funcție de gradul de dificultate și în funcție de fiecare echipă în parte.

Astfel, în condițiile în care angajații trebuie să își alinieze propriile obiective cu cele ale echipei sau ale întreprinderii, motivarea devine o condiție esențială pentru asigurarea succesului. Coaching-ul reprezintă o soluție la care trebuie să se apeleze pentru reconstruirea și păstrarea motivației și, în acest mod, atât managerii, cât și membrii echipei vor fi mulțumiți de rezultatele pozitive obținute.

Sursă articol:
„Team Motivation” de Peter Grazier
http://www.skymark.com/resources/motivation.asp
Sursă imagine:
http://lipmag.com/wp-content/uploads/2012/10/Teamwork.jpg

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>