Cum stii daca ai nevoie de coaching?

Încă de pe vremea când Machiavelli a consiliat pentru prima dată un tânăr prinţ, conducătorii au avut în vedere consilierea din partea unor persoane străine. În cazul multor întreprinderi mici, managerii de top sunt singurele persoane care înţeleg cu adevărat organizaţiile lor şi orice decizie majoră stă pe umerii acestora. Şi din moment ce CEO-ul este cel care semnează statele de plată, este dificil de găsit angajaţi suficient de curajoşi încât să ofere un feedback sincer.

Coach-ii nu sunt tocmai consultanţi de afaceri, cărora să le poţi adresa o problemă operaţională sau tehnică specifică. Şi nu sunt nici psihoterapeuţi cărora să le poţi depăna problemele tale emoţionale. Coach-ii se concentrează în general pe un singur lucru: îmbunătăţirea performanţei tale. Ei pot realiza acest lucru în aproape acelaşi mod în care antrenorii sportivi lucrează cu atleţii: ajutându-te să beneficiezi pe cât de mult posibil de abilităţile tale naturale şi să descoperi modalităţi de a lucra cu punctele tale slabe. Un coach bun se va asigura că îţi duci la îndeplinire angajamentele, că te comporţi ca un adult, iar în caz contrar că poţi să te excluzi singur – lucruri de care, de altfel, oricare dintre noi ar avea oarecare nevoie.

Managerii din cadrul companiilor mari se bazează de mult timp pe coach-i. Dar antreprenorii, în mod discutabil, au în general mai multă nevoie de aceştia, tocmai datorită faptului că exercită o activitate izolată. “Antreprenorii pornesc cu entuziasm în ce priveşte modul în care îşi schiţează propria direcţie”, spune Allison Linney, care consiliază proprietari de afaceri de şase ani ca preşedinte al Allison Partners, o companie de coaching în Charlottesville, Virginia. Dar, până la urmă, afirmă Linney, mulţi antreprenori descoperă faptul că de fapt simt lipsa unui şef – sau cel puţin simt lipsa unui sfetnic de încredere cu care să îşi stabilească obiective, căruia să-i mărturisească temerile şi cu care să conlucreze în vederea rezolvării provocărilor zilnice. Gândiţi-vă la cel mai bun şef pe care l-aţi avut vreodată( sau pe care visaţi să-l aveţi). “Un coach grozav poate să-ţi ofere resurse asemănătoare”, spune aceeaşi Linney.

Un aspect critic al colaborării cu un coach este acela de a cunoaşte care este adevăratul beneficiu al utilizării unui coach. Angajaţii pot opta să lucreze cu un coach când:

 • Recunosc nevoia de ameliorare a performanţei lor şi faptul că acest lucru presupune mai mult decât obţinerea unor cunoştinţe noi sau dobândirea unor noi aptitudini;
 • Sunt dornici să participe la o sinceră şi riguroasă auto evaluare;
 • Recunosc nevoia şi sunt dispuşi să ceară sprijin pentru a deveni mai eficienţi;
 • Sunt dispuşi să dedice timp, energie şi resurse pentru a colabora pe o perioadă de câteva luni cu coach-ul pentru a produce schimbare;
 • Sunt dispuşi să aibă încredere într-o altă persoană şi să poată discuta sincer despre punctele lor forte şi despre provocări.

Pentru a putea determina dacă veţi beneficia de pe urma coaching-ului, începeţi prin a schiţa ce doriţi să realizaţi prin coaching. Când o persoana are o ideea relativ clară asupra rezultatului dorit, un parteneriat de coaching poate deveni o unealtă folositoare pentru dezvoltarea unei strategii ce vizează modul în care veţi obţine acel rezultat cu mult mai multă uşurinţă.

Deoarece coaching-ul este un parteneriat, întrebaţi-vă de asemenea dacă consideraţi important să colaboraţi, să obţineţi un alt punct de vedere şi să vi se ceară să luaţi în considerare noi perspective. Întrebaţi-vă şi dacă sunteţi pregătiţi să dedicaţi timp şi energie pentru a produce schimbări reale în viaţa dvs. Dacă răspunsul la aceste întrebări este afirmativ, atunci coaching-ul poate deveni o modalitate benefică pentru dvs. de a vă dezvolta şi maturiza.

Iată o scurta listă cu motive concrete care vă pot confirma dacă aveţi nevoie de coaching:

 • Aveti o dorinţă globală de a vă dezvolta ca persoană
 • Pentru a construi un set vast de unelte mentale
 • Doriti sa va dezvoltati abilitatile de lideri
 • Pentru a fi capabili să beneficiaţi de pe urma erorilor
 • Doriti sa va creasteti competentele profesionale
 • Pentru a dezvolta un nivel înalt de auto cunoaştere
 • Doriti sa va imbunatatiti eficienta personala
 • Pentru a identifica obiective pertinente
 • Doriti sa aveti un stil de management flexibil
 • Pentru atingerea obiectivelor strategice

Pentru cei interesati ne puteti contacta aici sau puteti alege un coach accesand www.topcoach.ro 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>